Fargpoolen, målarfärg online
Vi tar fram målarfärg i alla kulörer

Väggar Tak Fönster

Väggar

Det är oftast enklast att måla uppifrån och ned. D.v.s. om ska du måla väggar och tak så börja med taket. Då man ändå ska måla väggar och göra allt täckningsarbetet kan det vara en god idé att måla taket på en gång. Risken är att taket, som såg bra ut innan, inte ser lika fräscht ut när väl väggarna är nymålade.

Underarbete

Börja med att täcka golvet med golvpapp och tejpa längst kanterna.

Vill du få fina avslut mot foder och lister, så tejpa runt dessa. Det kan vara värt att använda en blå maskeringstejp. Denna är dyrare än vanlig papperstejp men har fördelen att den är lätt att ta bort utan att den lämnar några rester, även om den lämnas kvar någon dag. Strömbrytare och stick-kontakter fås bäst resultat om och dess kåpor kan tas bort före målning, men då bör förstås strömmen slås av. I annat fall så tejpa även runt dessa för att få en skarp och fin kant.

Om det skulle finnas lösa färg-flagor på väggen så ta bort dessa och spackla och slipa. För att få ett bra resultat är det oftast underarbetet som är det viktigaste, men också det som tar längst tid. Spackla och slipa hellre en gång till om du är osäker på om det är tillräckligt jämnt. Liwa lättspackel använder du tillsammans med en bred spackelskrapa för att få väggytorna släta. I sprickor och mot exemplevis trälister, där det finns risk att materialen kan röra sig så använder du en latexfog (ex Acrylfog 557, vit).

Tänk på att 75 % av arbete är underarbete och bara 25% själva målningen.

Nya, helt omålade väggar

Om väggen består av gips- eller spånskivor så måste en sk. spackelremsa/glasfiberremsa sättas i skarvarna mellan skivorna. Risken är annars stor att färgen kommer spricka mellan skivorna eftersom dessa rör sig lite mot varandra. Spackla sedan över remsorna och slipa slutligen. Ett sandpapper med 120 korn är lämpligt.

Smutsiga väggar

Är väggarna smutsiga av sot eller stekos, bör väggarna tvättas före målning. Blöt en trasa med rengöringsmedel och torka av väggarna. Torka sedan bort rengöringsmedlet med en trasa med vatten. Se till att väggarna är torra innan du börjar måla, annars finns det risk att färgen inte fäster. Använd Målartvätt, Universal.

Målning

När väl allt underarbete och täckning är klart är det dags att börja måla. Ställen där det är svårt att komma åt med en stor roller är det lämpligt att börja måla och då använda en vinkelpensel eller en liten roller om det är möjligt. Exempelvis runt dörr- och fönsterfoder, kontakter, lister, tak, element etc.

Att rolla med ett förlängningsskaft gör arbetet mycket lättare och snabbare. Använd en 180 mm bred roller (finns som rollerset) om du vill använda färgtråg för att få färg på rollern. En 230 mm bred roller går snabbare att måla med, men är för bred för färgtrågen. Dock går det att få färg på rolern genom att försiktigt rolla upp färg på rollern direkt från burken. Det krävs lite teknik och att man har en burk som är tillräckligt bred, vilket en 10 liters burk är.

Rolla in flödigt med färg i rollern och dra sedan rollern med mjuka långa rörelser, för att fördela färgen jämt på väggen. Undvik att trycka rollern för hårt mot underlaget för då uppstår lätt små åsar efter rollerns kanter.

Tapetserade väggar

Se www.malaovertapeten.nu

Måla väggar som har sjögräs-tapet eller jute-väv

Dessa underlag kommer att suga mycket färg och det kan därför vara lämpligt att först måla med en grundfärg (exempelvis Liwa Allgrund) som förhindrar väven att suga in mer färg.

Vilken sorts väggfärg ska jag välja?

Färgpoolen säljer tre olika sorters väggfärger från Liwa; Liwa Optima 5, 7 och 20. Siffrorna står för hur mycket glans det är i färgen. Glans 5 är en matt färg (samma glans som oftast används till tak). Glans 7 är en halvmatt färg och är den som är vanligast på väggar. Det är lättare att torka bort fläckar från väggen ju högre glans färgen har. Slutligen har vi LIWA Optima glans 20 som är en halvblank färg. Denna används främst i kök, exempelvis över spisar där färgen utsätts för stekos och ofta måste torkas av.

Gräns för fraktfritt: 1500 kr
Priser anges i SEK inkl. moms
Varukorgen är tom Totalsumma (inkl. moms) 0,00 kr
Kontakta oss på: info@fargpoolen.se