Fargpoolen, målarfärg online
Vi tar fram målarfärg i alla kulörer

Väggar Tak Fönster

Tak

Underarbete

Börja med att täcka golvet med golvpapp och tejpa längst kanterna.

Vill du få ett skarpt och fint avslut mot väggen (om du nu inte ska måla väggarna senare) så tejpa längs väggarna där du vill att taket ska avslutas. Det kan vara värt att använda en blå maskeringstejp. Denna är dyrare än vanlig papperstejp men har fördelen att den är lätt att ta bort utan att den lämnar några rester eller tar med sig delar av underlaget det är tejpat mot (ex tapet).

Om det finns lösa färg-flagor på väggen så ta bort dessa. Spackla sedan övriga ojämnheter du vill få bort och slipa slutligen spacklet då det torkat. Är det en kraftig struktur i taket och du blir tvungen att spackla på några ställen så kan du försöka få spacklet att efterlikna övriga takets struktur genom att 'dutta' med en penselspets mot spacklet innan det torkar.

För att få ett bra resultat är det oftast underarbetet som är det viktigaste, men också det som tar längst tid. Spackla och slipa hellre en gång till om du är osäker på om det är tillräckligt jämnt. Liwa lättspackel använder du tillsammans med en bred spackelskrapa.

Tänk på att 75 % av arbete är underarbete och bara 25% själva målningen.

Smutsiga tak

Är taket smutsgt av sot eller stekos, bör taket tvättas före målning. Blöt en trasa med rengöringsmedel och torka av. Torka sedan bort rengöringsmedlet med en trasa med vatten. Se till att taket är torra innan du börjar måla, annars finns det risk att färgen inte fäster. Använd Målartvätt, Universal.

Målning

När väl allt underarbete och täckning är klart är det dags att börja måla. Hörnen som är svåra att komma åt med en stor roller, är det lämpligt att börja med. Måla dessa med en vinkelpensel eller en liten roller om det är möjligt.

Att rolla med ett förlängningsskaft gör arbetet mycket lättare och snabbare. Använd en 180 mm bred roller (finns som rollerset) om du vill använda ett färgtråg för att få färg på rollern. En 230 mm bred roller går snabbare att måla med, men är för bred för färgtrågen. Dock går det att få färg på rollern genom att försiktigt rolla upp färg på rollern direkt från burken. Det krävs då att man har en burk som är tillräckligt bred, vilket en 10 liters burk är.

Rolla helst parallellt med den vägg som har flest fönster in i rummet. Detta för att eventuella åsar efter rollern inte syns lika tydligt då. Rolla in flödigt med färg i rollern och dra sedan rollern med mjuka långa rörelser, för att fördela färgen jämt. Undvik att trycka rollern för hårt mot underlaget för då uppstår lätt små åsar efter rollerns kanter.

Vilken typ av färg ska man välja

Tak med rök- eller fuktskador bör målas med LIWA Tix Matt som fäster extra bra mot underlaget och täcker missfärgade ytor. För tak som inte har några kraftiga missfärgningar rekommenderas LIWA Takfärg.

Gräns för fraktfritt: 1500 kr
Priser anges i SEK inkl. moms
Varukorgen är tom Totalsumma (inkl. moms) 0,00 kr
Kontakta oss på: info@fargpoolen.se